WWW Yok Olabilir...


Eski CIA Ajanı Edward Snowden skandalının ardından 2014’te devletlerin kararıyla , internetin ulusal bölümlere ayrılmaya başlayacağı tahmin ediliyor.

2013’ün bitmesine sayılı günler kaldı. Bu yılın önemli güvenlik trendlerinden yola çıkan güvenli içerik ve tehdit yönetimi çözümleri alanında dünyanın lider şirketi Kaspersky Lab’in uzmanları 2014’e dair tahminlerini açıkladı. Bu tahminlerin birçoğunun eski CIA ajanı Edward Snowden’ın açıklamalarının yansımalarıyla bağlantılı olması ise ilgi çekici.

Küresel Araştırma & Analiz Ekibi’nden Baş Güvenlik Uzmanı Alexander Gostev, 2014 tahminleriyle ilgili şu açıklamayı yapıyor: “İnternet ulusal bölümlere ayrılmaya başladı. Snowden’in ifşaatları yabancı hizmetlerin kullanımını yasaklayan kurallara olan talebi daha da artırdı. Ülkeler, artık tek bir bayt bilginin dahi ağlarından çıkmasına izin vermek istemiyor.


Bu istekler gitgide daha da güçlenirken, yasalarla getirilen kısıtlamalar da kaçınılmaz olarak teknik yasaklara dönüşecek. Bunu ise, muhtemelen yabancıların bir ülke içindeki verilere erişimini kısıtlamaya yönelik teşebbüsler izleyecek. Bu eğilimin daha da gelişmesi bir noktada mevcut internetin çökmesine ve düzinelerce ulusal ağa bölünmesine neden olabilir. Bu durumda, şüpheli ‘Darknet’ de gerçek anlamdaki tek dünya çapındaki ağ olacak.”
 


Birçok ülke yabancı hizmetlerin kullanımını yasaklayan yasaları hayata geçirdi veya geçirmeyi planlıyor. Almanya, Kasım ayında, Alman makamları arasındaki tüm iletişimlerin ülke içinde kilitli kalacağını açıkladı. Brezilya ise, Florida (ABD) üzerinden geçeni kullanmamak için alternatif bir internet kanalı inşa etmeyi planladığı açıkladı.

Yorumlar

Yorum Gönder