Askerde Facebook Kullanana Hapis!

Facebook'da Askerlik Fotoğraflarını Paylaşana Hapis Cezası Verilecek




Üniformalı asker fotoğrafının birlik komutanının emrine rağmen sosyal paylaşım sitelerine yüklenmesi Askeri Yargıtay Daireler Kurulu tarafından "emre itaatsizlikte ısrar" suçu olarak kabul edildi ve sonucunda cezai yaptırımlar uygulanmasını istendi.

Üniformalı fotoğraf yayınlayan askere artık 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.


Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, emirlere rağmen üniformalı fotoğrafı Facebook vb. sosyal paylaşım sitelerine yükleyen, birlik içinde çekilen toplu fotoğrafları paylaşıp "asker" olduğunu belirten sanığın suçunun Askeri Ceza Kanununun (ACK) 87/1 maddesine göre "emre itaatsizlikte ısrar" olduğuna karar verdi. Bu örnek içtihat kararı ışığında sosyal paylaşım sitelerinde üniformalı fotoğraf yayınlayan askerler 3 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Askeri Yargıtay 1’inci Dairesi Bu Duruma İtiraz Etti!


Askeri Yargıtay 1’inci Dairesi, sanığın eyleminin, “Günümüz dünyasında tamamen yasaklanması da emirlerin uygulanması da imkansız” diyerek suç oluşmayacağına karar verdi. 

Daire kararında şöyle dedi: 
Askeri üniforma ile kışla içerisinde veya dışarısında çekilen fotoğrafların İnternet'te paylaşımının ve İnternet'te yer alan arkadaş edinme, eski arkadaşlarını bulma, mesajlaşma, sohbet etme amaçlı çeşitli sitelerde askeri personel olunduğunun belirtilmesinin tamamen yasaklanması gibi emirlerin günümüz dünyasında uygulanabilir nitelikte olmadıkları, emirlerin bu haliyle açık, kısa, kesin, uygulanabilir ve anlaşılır nitelikte olmadıkları, personelin İnternet'te ortamında suç işlemelerini veya güvenlik ihlaline yol açmalarının önlenilmesi için tavsiye niteliğinde oldukları, söz konusu emirlerin hizmete ilişkin emir niteliği taşımadıkları, bu emirlere aykırı davranılmasının emre itaatsizlikte ısrar suçunu oluşturmayacağının kabulü gerekir.

Yorumlar