Blogger Kullanıcısı vs Wordpress Kullanıcısı

Blogger Kullananları ve Wordpress Kullananlarını karşılaştırdığımız yazıya hoş geldiniz. :)




Webmaster atalarımız yıllardır bu konuyu tartışmaktadırlar. Kimisi Wordpress'i savunur, kimisi Blogger...


Aslında Wordpress veya Blogger platformları bir tercih değil zevk meselesidir. Kişinin bir nevi profilini gösterir bu platformlar. Eğer sizde kararsız kaldıysanız veya hangi platformun ne tür özellikleri var diyorsanız gelin bir Wordpress ve Blogger kullanıcılarına göz atalım.


Geleneksel Başlık Olarak; Blogger Nedir?


Google tarafından sağlanılan, yılların emektarı bir blog platformu. 2003'de Google tarafından satın alınmıştır. Önceleri sıradan, basit, sade, göz yoran bir arayüze sahip Blogger, Google tarafından satın alındıktan bir kaç sene sonra çok çok büyük çaplı yeniliklere uğrayarak şık, stabilize ve modern bir platforma dönüşmüştür. Blogger'a özel binlerce tema mevcuttur. Blogger'da blogu olan kişi blog'un tema kaynak kodlarına direk olarak erişim sağlayabilir, XML temaları direk olarak sitesine optimize edebilir.


Gelelim Wordpress'e; Wordpress Nedir?


İlk olarak Wordpress'in - Blogger'a karşı mükemmel bir üstünlüğü var -. Wordpress bir CMS'dir
Nedir bu CMS? Content Management System anlamına gelen İçerik Yönetim Sistemi'dir. Bu CMS özelliği Wordpress'i sadece bir blog veya düz bir site olmak yerine her türlü içeriği oluşturabileceğiniz bir platforma dönüştürmektedir. Örnek vermek gerekirse (çok ama çok uğraşarak) Wordpress alt yapısında bir "Forum Sitesi" oluşturabilirsiniz amma velakin Blogger tabanında bunu yapmak imkansıza yakındır.



Şimdi gelelim Wordpress ve Blogger Kimler İçin İdealdir?

Geldik asıl hayati önem taşıyan Blogger vs Wordpress konumuza..
Blogger Kullanıcısı vs Wordpress Kullanıcısı

İlk olarak "öğrenciyim abi yaa" diyen birisiyseniz direk Blogger'a gidin boşuna omu bumu diye düşünmeyin. Bilakis Google, Blogger kullanıcılarından asla "PARA" talep etmez. Para talep etmediği gibi size sınırsız bir depolama alanı ve ücretsiz bir alan adı sunar. Dilerseniz "blogspot diye alan adımı olur te Allam" derseniz. Bir kaç TL karşılığında ( 5 - 10  TL ) kendinize özel .com .net .org vb. alan adlarından faydalanabilirsiniz.

Wordpress daha çok " 10 - 20 liranın lafımı olur kardeşim al al " diyen kişiler için uygundur, bilakis Wordpress tabanında sağlam bir site yapmak istiyorsanız hosting'dir, domain'dir ıvırdır zıvırdır şeylerine para harcamanız lazım. Bu miktar gözünüzü korkutmasın. 50 TL karşılığında bir senelik giriş seviye bir Wordpress platformuna sahip olabilirsiniz. Burada şunu belirtelim Wordpress Ücretsizdir Wordpress'i yayınlamak için gereken site ıvır zıvırları ücretlidir (ücretsiz hostinge bana sorarsanız bulaşmayın).


Gelelim artı ve eksi yönlere;

Blogger'da hosting sorunu yoktur. Sınırsız trafik, sınırsız depolama alanı sunar. Wordpress üzerinde size "normal standarttaki firmalar" sınırsız trafik ve depolama alanını tabiri caizse kitlerler.

Wordpress size çok özel seçenekler sunar. Üyelikler, veri tabanları, hayati önem taşıyan SEO ve diğer eklentiler. Blogger'da size özel "direk erişim" sağlayabileceğiniz bir veri tabanı yoktur. Bu SEO vs. dediğimiz eklentileri n*h bulursunuz. Anca kendi çapınızda bir şeyler yaparsınız ama Wordpress SEO çalışmalarını makineleştirerek otomatik yapar ve size yılda saatlerce vakit kaybını tasarruf ettirir.

Blogger'da ahım şahım güvenlik sıkıntıları yoktur. Af edersiniz ama "Aptal" değilseniz Blogger'da güvenlik açığı vermezsiniz. Google alt yapısını kullandığından "Hacker'ların Tillahı" gelse sitenize ufak çaplı değişiklikler yapmak dışında hiç bir şey yapamaz. Wordpress'de durum biraz daha karmaşıktır. Çünkü başlı başına alt yapısı sadece size ait olan Wordpress tarafından desteklenen bir sisteminiz var. Siteniz büyümeye başladıkça sitenize saldırılar, spamlar, botlar dadanacaktır. Sizde bu güvenlik açığını düzeltecek bir beceri yoksa yine bu işi yapabilen kişilere para akıtmaya başlayacaksınız.

Wordpress Google'la dosttur. Blogger Google'la kankidir.

Eğer Wordpress tabanında bir site açarsanız Google'ı (webmaster olarak) sık sık ziyaret etmeniz gerekmektedir. Yoksa Google sizden soğur hatta sizi unutur. 

Blogger daha çok Google ile haşir neşir olduğundan otomatik Webmaster kaydı, Google + kaydı, site haritası, Adsense yerleşimi Feed Burner kaydı gibi şeylere çok fazla vakit harcamanız gerekmez. Google kankiniz işleri sizin için kolaylaştırır.

Lafın özü sevgili Blogger ve Wordpress hakkında kafası karışan kardeşim;

Blogger, maddiyata önem veren ve maddi harcamalardan kaçınan, "ben gelemem öyle kod mod datadır matadır işlerine aga" diyen, sadece "içeriğe önem veren" kişiler tarafından tercih edilmelidir.

Wordpress, 20 - 30 liranın lafını etmeyen bu işler uğruna seve seve ücret ödeyen, aklında sadece içerikten çok tasarım ve işleyişe önem veren, Web sitesine günün yarısını ayırabilen ve azıcık kodlama ile tasarım bilen kişiler tarafından tercih edilmelidir.


Webmaster atalarımız tarafından 2000'li yıllardan beri tartışma konusu olan 

Bir Blogger vs. Wordpress Klasiği'ni

...ele aldık. Umarım farklı bir bakış açısını yansıtabilmişimdir. Bir nebzede olsa Blogger vs. Wordpress hakkında seçim yapmanızı umarım sağlayabilmişimdir....

Yorumlar