Telefonunuz Gece Boyunca Şarjda Kalırsa Ne Olur?

Dünya çapında yapılan büyük araştırmalar - testler sonrasında taşınabilir akıllı cep telefonlarını akşam yatarken şarja takıp gece boyunca cihazın şarjda kalması durumunda ne tür sonuçlar doğuracağı üzerine bilgiler paylaşıldı.




Akıllı telefonlarımızı eminim ki hepimiz bir hayli seviyoruzdur, ama gene inanırım ki hiçbirimiz çalışma süresinden mutlu değildir. O yüzden kesiksiz olarak şarj yükleme gereksinime ihtiyaç duyuyoruz. Akıllı cep telefonu kullanıcıları yoğun kullanımdan sonra akşam yatarken telefonlarını şarja takarlar ve gece boyunca sabaha kadar cihazı şarj ederler. Peki bunun akıllı telefona bir zararı var mı? Varsa eğer hangi tür sorunlar teşkil eder? Ne derece sıkıntılı? Bu tür sorulara bir numara kesin cevaplar verelim.

Uluslararası enerji Ajansı’nın (IEA) da destekleriyle şimdi akıllı telefon şarj aletlerinin adaptörlerinin verimliliğini artırmış durumda. IEA’nın 1 watt girişimi, 2013 ve sonra gelen yıllarda birçok elektronik aletin adaptörünün bekleme sırasındaki sinerji tüketimini 1 watt’ın altına düşürdü. (hatta yarısının da altına) kısaca şarj aleti fişte hala takılı kalsa de rastgele bir cihaza tutturulmuş değilse tükettiği enerji çok çok az.

Tüketilen enerjinin miktarıyla alakadar şu şekilde bir tüyo verelim. Yarım wattlık bir güç, yapılan bilimsel araştırmalara göre tüm yıl boyunca bir kere sıcak bir duş aldığınızda harcanan enerjiye denk geliyor.

Son yıllarda akıllı cep telefonlarında lityum yükün piller kullanılmaya başladı. Bu şarj depolama alanları, çok fazla şarj olup kullanıldığında ya da tamamen içi boşaldığında bazı zamanlar çok ama çok tehlikeli bir hale gelebiliyorlar. Fakat geliştirilen modern adaptörler, böyle bir durumun önüne geçerek tamamen engelleyecek yeteneklere sahip.  Özetlemek gerekirse eğer orijinal ve lisanslı bir şarj aleti kullanıyorsanız telefonunuz tamamen şarj olsa bile fazla şarjda kalması durumunda asla bataryaya veya telefona bir zararı olmaz.

Ancak çok fazla şarj etmek Lityum iyon bataryaların ömrünün daha çabuk bitmesine neden olabilir.

Yorumlar